Zoals alles is ook het vakgebied rioleringen continu in beweging.
Werden in het verleden voornamelijk gecombineerde rioolstelsel aangelegd, rioolstelsel waarbij het vuilwater samen met het regenwater word afgevoerd. Worden er tegenwoordig, uit milieu overwegingen, gescheiden rioolsystemen aangelegd. Deze stelsel kenmerken zich door een vuilwater riool (afvoer toilet, wasmachine e.d.) en een hemelwater riool (afvoer regenwater).
Het grote voordeel van een gescheiden stelel is dat niet al het rioolwater meer wordt afgevoer naar de rioolwaterzuivering. Alleen het vuilwater wordt nu ter reinging aangeboden. Het regenwater wordt nu geloost op waterpartijen, maar kan ook via een Wadi geinfiltreerd worden.
Daarnaast kan het regenwaterriool ook als infiltratieriool worden uitgevoerd, hierbij wordt het regenwater in droge tijden in de bodem geinfiltreerd. In natte tijden kan het infiltratiestelsel dienst doen als drainage waardoor de grondwaterstand beter beheerst kan worden.
Om afgelegen woningen op het rioolstelsel aan te sluiten wordt veelal gebruik gemaakt van pompputten in combinatie met een persriool of drukriool. Ook is het mogelijk dat in deze gevallen gebruik gemaakt wordt van een IBA. IBA staat voor Individuele Behandelingsinstallatie van Afvalwater en kan gezien worden als een minizuivering. Een woning wordt dan voorzien van zijn eigen afvalwaterzuivering.
Ook de materiaal keuze heeft een ontwikkeling door gemaakt. Zie je in het verleden de toepassing van gemetselde riolen, beton riolen en gres riolen, wordt tegenwoordig steeds meer kunststof toegepast. Hierbij valt te denken aan PVC buizen, HDPE buizen, PP buizen en Glasvezelversterkte kunststof buizen. Allemaal producten met hun eigen eigenschappen en toepassingsgebieden.
Al deze ontwikkelingen zijn door Twisk en Bosman nauw gevolgd en kan hierop inspelen.
Uitgevoerde projecten:
Op de volgende pagina kunt u meer lezen over de verschillende soorten rioolstelsel